МЕНЮ
ПЕРСПЕКТИВА
КУРС ВАЛЮТ
ОПИТУВАННЯ
КОНТАКТИ
PDF Друк e-mail

ЯНА ЛИТВИНЧУК: НЕДОТРИМАННЯ ЕТИКИ Є ДОСТАТНЬОЮ

ПІДСТАВОЮ, ЩОБ НЕ ЗДАТИ ІСПИТ RICS

 

16 січня 2021 року

 

Наприкінці минулого року відбувся один з іспитів для бажаючих отримати статус члена Королівського товариства сертифікованих експертів в області нерухомості (Royal Institution of Chartered Surveyors) і престижний міжнародний сертифікат RICS. Співбесіда проводилася з кандидатами з регіону ЕМЕА за системою «senior experience route». Цього разу до складу екзаменаторів входила Яна Литвинчук, заступник керуючого партнера, керівник департаменту оцінки компанії Cushman&Wakefield в Україні. Свій перший іспит RICS вона здала 10 років тому і сьогодні є активним членом організації за спеціалізацією «оцінка нерухомості».

 

 

Яна Литвинчук

 

 

RICS розробляє, впроваджує і контролює стандарти послуг, що надаються за різними спеціалізаціями – оцінка, управління нерухомістю, управління проектами, девелопмент, житлова і комерційна нерухомість, управлінський консалтинг та ін. Здати іспит на знання стандартів RICS можна після профільного навчання або за системою «senior experience route», яка допускає до іспиту досвідчених фахівців, які працювали в сфері нерухомості не менше 10 років на керівних посадах.

 

«Обираючи систему senior experience route кандидати готують три проекти на розгляд екзаменаторів, а також роблять коротку презентацію про свій професійний досвід. Екзаменатори оцінюють їх за певними, чітко встановленим критеріям — обов’язковими і додатковими компетенціями, обраними самим кандидатом заздалегідь на підставі його професійної спеціалізації, технічними компетенціями та на знання стандартів етики RICS, — пояснює Яна Литвинчук. — Глибоке розуміння етичних стандартів є обов’язковою умовою успішного складання іспиту. Це принципи незалежності, об’єктивності, конфіденційності, законності, відповідальності, прозорості та високого стандарту послуг, що надаються. Недотримання кандидатом перерахованих принципів є достатньою підставою для відмови, навіть незважаючи на високі показники професійної компетенції».

 

На думку Яни Литвинчук, саме прихильність RICS цим принципам, а також строгі вимоги до постійного професійного розвитку дозволяють організації залишатися знаком якості послуг у сфері комерційної нерухомості в усьому світі вже більше 150 років.

 

«Топменеджери та провідні фахівці українського офісу Cushman&Wakefield користуються статусом MRICS і FRICS. MRICS — це діючий член Королівського товариства (Member of RICS). Статус FRICS надається за виняткові досягнення в сфері професійної компетенції (Fellow of RICS). Всі звіти про оцінку надходять до клієнта тільки з підписом діючого члена Королівського товариства. Це накладає на нас виняткову відповідальність за об’єктивність наших оцінок і їх відповідність високим стандартам якості», — розповіла Яна Литвинчук.

 

Сьогодні Королівське товариство об’єднує навколо себе понад 134 тисячі професіоналів у сфері нерухомості в усьому світі. В Україні працюють 42 фахівці, сертифіковані за стандартами RICS, з них 6 осіб користуються статусом FRICS. Тенденція, яку окремо зазначила Яна Литвинчук, — це істотне скорочення кількості претендентів в регіоні EMEA (Europe, the Middle East and Africa).