МЕНЮ
ПЕРСПЕКТИВА
КУРС ВАЛЮТ
ОПИТУВАННЯ
КОНТАКТИ
PDF Друк e-mail

ГОЛОВНЕ НАУКОВО-ЕКСПЕРТНЕ УПРАВЛІННЯ АПАРАТУ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ

НЕ ПІДТРИМАЛО ЗАКОНОПРОЕКТ №2047-1 ВІД 13.09.2019

 

18 жовтня 2019 року

 

Як зазначається у Висновку Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України від 15.10.2019 на проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ліквідації корупційних схем у сфері оцінки об’єктів нерухомості шляхом діджиталізації розрахунку податкової вартості нерухомості» за №2047-1 від 13.09.2019 (народні депутати України О.А.Качура, М.С.Зуєв та інші), управління не підтримує внесений проект у запропонованому вигляді. Водночас зазначається, що в проекті реєстраційний номер №2047 проблема «ліквідації корупційних схем у сфері оцінки об’єктів нерухомості», на які спрямовані обидва проекти, згідно із пояснювальними записками до них, вирішена більш системно, у зв’язку із чим проект із реєстраційним номером №2047 було рекомендовано управлінням прийняти за основу.

 

 

Holovne-naukovo-ekspertne-upravlinnya-Aparatu-Verkhovnoyi-Rady-Ukrayiny-ne-pidtrymalo-zakonoproekt-2047-1-vid-13-09-2019

 

 

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України підготувало Висновок від 15.10.2019 на проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ліквідації корупційних схем у сфері оцінки об’єктів нерухомості шляхом діджиталізації розрахунку податкової вартості нерухомості» за №2047-1 від 13.09.2019 (народні депутати України О.А.Качура, М.С.Зуєв та інші), у якому, зокрема, зазначається наступне:

 

«У законопроекті пропонується внести зміни до Податкового кодексу України (далі – ПК), відповідно до яких удосконалити деякі питання оцінки об’єкта нерухомого майна для цілей оподаткування.

 

Законопроект, що розглядається, є альтернативним до проекту Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ліквідації корупційної схеми у сфері реєстрації інформації зі звітів про оцінку об'єктів нерухомості» (реєстр. №2047 від 04.09.2019). Основною відмінністю внесеного проекту, порівняно з проектом реєстр №2047, полягає у тому, що в ньому пропонується визначати вартість об'єкта нерухомого майна не суб'єктом оціночної діяльності відповідно до Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні», а «авторизованим електронним майданчиком», під яким розуміється «авторизована Фондом державного майна України інформаційно-телекомунікаційна система».

 

Головне управління, розглянувши законопроект, вважає за доцільне зауважити, що концептуальні зауваження, висловлені до проекту реєстр. №2047 залишаються актуальними і для проекту реєстр. №2047-1.

 

Разом із тим зазначимо, що у проекті, що розглядається, не врегульовано питання правової природи «розрахунку податкової вартості» електронним майданчиком, методології «модуля електронної перевірки податкової вартості об’єкта нерухомості» та електронного майданчика, оплати вказаного розрахунку, «відповідальності» електронного майданчика, відповідальності нотаріуса у випадку помилкового або навмисного неправильного внесення інформації про об’єкт нерухомості та отримання розрахунку податкової вартості, не визначено поняття «податкова вартість», а також не міститься альтернативного механізму оцінки у випадку незгоди власника з результатами розрахунку, механізму оскарження результатів такого розрахунку. Вказані недоліки правового характеру обумовлені, в тому числі, й виключенням питань оцінювання майна із сфери дії Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні», що не може бути підтримано. Зауважимо, що ПК регулює, зокрема, питання обчислення сум податку, а не визначення вартості нерухомого майна.

 

Враховуючи зазначене, Головне управління не підтримує внесений проект у пропонованому вигляді. На наш погляд, в проекті реєстр. №2047 проблема «ліквідації корупційних схем у сфері оцінки об’єктів нерухомості», на які спрямовані обидва проекти, згідно із пояснювальними записками до них, вирішена більш системно, у зв’язку із чим проект реєстр. №2047 було рекомендовано управлінням прийняти за основу».

 

 

Джерело: Висновок Головного науково-експертного управління 15.10.2019 (повний текст)