МЕНЮ
ПЕРСПЕКТИВА
КУРС ВАЛЮТ
ОПИТУВАННЯ
КОНТАКТИ
PDF Друк e-mail

МЕТОДИКА ОЦІНКИ АКТИВІВ ПРОБЛЕМНОГО АБО НЕПЛАТОСПРОМОЖНОГО БАНКУ

 

25 лютого 2017 року

 

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) опублікував розроблену власними силами внутрішню Методику оцінки активів банку, віднесеного до категорії проблемних або неплатоспроможних. Документ, що визначає порядок оцінки активів, у тому числі і прав вимоги за кредитами, набрав чинності після офіційної реєстрації у Міністерстві юстиції та офіційного оприлюднення. За словами прес-служби ФГВФО, це черговий крок Фонду у рамках забезпечення політики максимальної прозорості та відкритості процесу реалізації активів неплатоспроможних банків.

 

 

The-method-of-asset-valuation-problem-or-insolvent-bank

 

 

Розроблена Фондом гарантування вкладів фізичних осіб Методика оцінки активів банку, віднесеного до категорії проблемних або неплатоспроможних, затверджена рішенням виконавчої дирекції ФГВФО від 08.12.2016 за №2707 та зареєстрована в Міністерстві юстиції України від 18.01.2017 за №66/29934, набула чинності. За словами прес-служби ФГВФО, це черговий крок Фонду у рамках забезпечення політики максимальної прозорості та відкритості процесу реалізації активів неплатоспроможних банків.

 

Оцінка активів за цією Методикою здійснюється для банків, віднесених до категорії проблемних або неплатоспроможних. Результати її застосування мають здебільшого довідковий характер та застосовуються для порівняння зі звітами про незалежну оцінку майна, підготовленими суб’єктами оціночної діяльності.

 

У Методиці, зокрема, перелічено чинники, які впливають на визначення вартості банківських активів, а також наведено конкретні формули, що використовуються Фондом для розрахунку. Загальну концепцію остаточної редакції внутрішньої методики ФГВФО було презентовано 09.02.2017 під час прес-клубу на тему «Продаж активів: головні завдання та виклики на 2017 рік», участь у якому взяли директор-розпорядник Фонду Костянтин Ворушилін та директор департаменту консолідованого продажу та управління активами Юлія Берещенко.

 

«Фонд гарантування, як і обіцяв, оприлюднює свою внутрішню методику оцінки активів. Ми зацікавлені у тому, щоб суспільство, і у першу чергу кредитори неплатоспроможних банків, розуміли ті процеси, які відбуваються у Фонді у сфері реалізації активів. Своєю Методикою ми пояснюємо, чому той чи інший актив був оцінений у певну суму. Утім це – наш внутрішній документ. У той же час ми чекаємо, що Фонд державного майна України нарешті затвердить свою методику оцінки банківських активів, яка стане обов’язковою для використання всіма ліцензованими суб’єктами оціночної діяльності. Ще рік тому ми звернулися до них із цим проханням», – сказала Юлія Берещенко, директор департаменту консолідованого продажу та управління активами ФГВФО.