MENU
PERSPECTIVE
CURRENCY
INTERVIEW
CONTACTS
PDF Печать E-mail

НАСЛЕДНИКОВ ПЕРВОЙ И ВТОРОЙ СТЕПЕНИ РОДСТВА

ОСВОБОЖДЕНО ОТ НАЛОГОВОЙ ОЦЕНКИ

 

26 марта 2017 года

 

В субботу 25.03.2017 вступил в силу Закон Украины «О внесении изменений в Налоговый кодекс Украины относительно налогообложения наследства», принятый Верховной Радой Украины от 23.02.2017 за №1910-VIII. Данный законопроект впервые поступил в Верховную Раду Украины еще 26.02.2014, а его инициаторами выступили народные депутаты Украины Мищенко Сергей Григорьевич (VII созыв) и Лукашук Олег Григорьевич (VII созыв).

 

 

Naslednikov-pervoy-i-vtoroy-stepeni-rodstva-osvobozhdeno-ot-nalogovoy-otsenki

 

 

Згідно пояснювальної записки до законопроекту його було розроблено з метою звільнення від сплати податку на доходи фізичних осіб при оформленні спадщини не лише спадкоємців першої черги споріднення, а й другої черги споріднення. При цьому оцінка успадкованого майна для таких спадкоємців не повинна здійснюватися.

 

До прийняття Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування спадщини» від 23.02.2017 за №1910-VIII нульова ставка по сплаті податку за оформлення спадщини розповсюджувалася тільки на першу чергу споріднення, проте рідні брати та сестри, баба та дід, як з боку батька, так і з боку матері, та онуки повинні були сплачувати 5% податку за оформлення спадщини. Найбільш гострою ця проблема була при оформленні спадщини у сільській місцевості, де сплата податку за отримання майна у спадщину та плата за проведення оцінки майна становила у рази більше, ніж реальна вартість такого майна.

 

Відтепер, у зв’язку із набранням чинності даним законом, вноситься цілий ряд змін до Податкового кодексу України (далі – ПКУ). Так, зокрема, підпунктом 14.1.263 пункту 14.1 статті 14 передбачається, що:

 

  • членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення для цілей Розділу IV «Податок на доходи фізичних осіб» ПКУ вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені;

 

  • членами сім’ї фізичної особи другого ступеня споріднення для цілей Розділу IV «Податок на доходи фізичних осіб» ПКУ вважаються її рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки.

 

Підпунктом «а» підпункту 174.2.1 пункту 174.2 статті 174 ПКУ передбачається, що об’єкти спадщини, які успадковуються членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення, оподатковуються за нульовою ставкою.

 

Статтю 174 ПКУ «Оподаткування доходу, отриманого платником податку в результаті прийняття ним у спадщину чи дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав» доповнено, зокрема, пунктом 174.8 такого змісту:

 

«174.8. У разі спадкування будь-яких об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою, оціночна вартість таких об’єктів з метою оподаткування не визначається.

 

Якщо об’єкти, подаровані платнику податку, оподатковуються за нульовою ставкою, оціночна вартість таких об’єктів з метою оподаткування не визначається.

 

В інших випадках отримання доходів у вигляді об’єктів спадщини/дарунків об’єктом оподаткування є оціночна вартість таких об’єктів спадщини/дарунків, визначена згідно із законом».

 

Наостанок зазначимо, що Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування спадщини» від 23.02.2017 за №1910-VIII з моменту набрання ним чинності (25.03.2017) застосовується до доходів, отриманих починаючи з 01.01.2017 платником податків у вигляді спадщини/дарунка.