MENU
PERSPECTIVE
CURRENCY
INTERVIEW
CONTACTS
PDF Печать E-mail

ЗНАЧЕНИЕ НЕЗАВИСИМОЙ ОЦЕНКИ ПРИ ПРОВЕДЕНИИ АУДИТА ФИНАНСОВОЙ ОТЧЕТНОСТИ

В КОНТЕКСТЕ МЕЖДУНАРОДНЫХ СТАНДАРТОВ АУДИТА (МСА 620)

 

04 марта 2020 года

 

В студии канала «САУ» президент ВПОО «Союз аудиторов Украины» Валерий Бондарь и президент ОО «Всеукраинская Ассоциация Специалистов Оценки» Степан Максимов обсудили важность вопроса использования аудиторами результатов работы независимых оценщиков в контексте Международных стандартов аудита.

 

 

Степан Максимов и Валерий Бондарь

 

 

За словами Валерія Бондаря, важливість даної теми полягає в тому, що багато аудиторів є фактично оцінювачами. Під час проведення аудиту фінансової звітності аудитори використовують результати проведених розрахунків, які надають незалежні оцінювачі. Більше того, при багатьох навіть міжнародно визнаних аудиторських фірмах є оціночні компанії, які мають фактично однойменні найменування. Аудитор та оцінювач вже давно йдуть поруч один з одним.

 

В ході дискусії її учасники обговорили особливості та нюанси взаємодії між оцінювачами та аудиторами, особливо в розрізі того, що практично всі підприємства переходять на Міжнародні стандарти фінансової звітності. А так як ми йдемо до Європи, то гостро постає питання отримання міжнародної освіти як для аудиторів, так і для оцінювачів.

 

У свою чергу, Степан Максимов зупинився на питаннях значення та необхідності оцінки для бізнесу. Оцінка – це показник розвитку бізнесу конкретного підприємства для потенційного інвестора. Оцінювач – це той, кого бізнес пускає всередину до себе. Замовник повинен довіряти оцінювачу, оскільки останній фактично зсередини бачить все – як побудований бізнес, які перспективи його розвитку. Інвестори довіряють оцінювачам в цьому плані, але це йде через призму аудитора. Інвестор хоче побачити у фінансовій звітності, так звану справедливу вартість активів і правильну ринкову вартість власного капіталу. Через що аудитори, фактично, відповідають за це, базуючись на результатах роботи оцінювача. Тому оцінювачі – це дуже важливий складовий елемент у прийнятті рішення потенційними інвесторами.

 

На сьогодні в оцінці базовими стандартами є Національні стандарти. Планується у найбліжчій перспективі перехід на Міжнародні стандарти оцінки, як в навчанні оцінювачів, так і в їх повсякденній роботі. Наразі процес на стадії перемовин зі Світовим банком. Фонд державного майна України чітко вирішив, що перехід на Міжнародні стандарти зумовлений часом. Національні стандарти не повною мірою розкривають методологію і основні поняття оцінки всіх видів активів. У Міжнародних стандартах оцінки це все є.

 

 

 

 

Всеукраїнська Асоціація Фахівців Оцінки вже проводить навчання оцінювачів, спираючись саме на Міжнародні стандарти. Асоціація стала членом Всесвітньої Асоціації Оціночних Організацій та отримала право на сертифікацію на статус Всесвітньо Визнаного Оцінювача цієї організації. Цей статус якраз і підкріплюється знанням Міжнародних стандартів оцінки і навиками їх використання у своїй професійній діяльності. Чому важливо сертифікувати по Міжнародних стандартах оцінки? Це веління часу. По-перше, оскільки фактично оцінка підпорядкована у багатьох випадках під переоцінку активів для міжнародної фінансової звітності. І співпраця якраз з аудиторами показує, що володіння Міжнародними стандартами необхідне. По-друге, якщо оцінювач володіє Міжнародними стандартами оцінки, то і аудитор впевнений, що оцінка проведена відповідно до цих стандартів.

 

На даний момент складається доволі гарна тенденція – всі починають усвідомлювати важливість аудиту для міжнародних стандартів і важливість оцінювача. В цій ситуації навчання аудиторів і оцінювачів у відповідності до міжнародних стандартів в цілому з часом приведе до збільшення і покращення якості одночасно і в аудиті, і в оцінці. Тобто, від цього виграють всі – не лише ФДМУ та інші регулятори, а й суспільство в цілому.