MENU
PERSPECTIVE
CURRENCY
INTERVIEW
CONTACTS
PDF Печать E-mail

АССОЦИАЦИЯ БУДЕТ ОСУЩЕСТВЛЯТЬ РЕЦЕНЗИРОВАНИЕ ОТЧЕТОВ ПО ОЦЕНКЕ

ДЛЯ ЦЕЛЕЙ НАЛОГООБЛОЖЕНИЯ ФИЗИЧЕСКИХ ЛИЦ

 

14 августа 2021 года

 

Исходя из потребностей рецензирования отчетов по оценке недвижимости, информация с которых не вносится автоматически в Единую базу отчетов, Ассоциация Специалистов Оценки предложила Фонду государственного имущества включить в состав рецензентов оценщиков – членов Ассоциации, которые смогут осуществлять рецензирование отчетов по оценке для целей налогообложения физических лиц. Это позволит оперативно и на безвозмездной основе осуществлять рецензирование отчетов, выполненных членами Ассоциации Специалистов Оценки.

 

 

The-PUAVS-will-review-assessment-reports-for-individual-tax-purposes

 

 

Станом на сьогодні є певні нарікання на роботу Сервісу автоматичної оцінки вартості нерухомості, завдяки якому визначається оціночна вартість нерухомого майна. Оціночна вартість може значно відрізнятись від ринкової вартості цього ж майна, яка визначається в процесі незалежної оцінки. Якщо визначена у звіті ринкова вартість відрізняється від оціночної більш ніж на 25 відсотків (як в більшу так і в меншу сторони), то суб’єкт оціночної діяльності може звернутись до Фонду державного майна України для рецензування такого звіту. В разі позитивної рецензії інформація зі звіту (довідка) вноситься до Єдиної бази звітів, що є підставою для укладення угоди про відчуження майна, яке було об’єктом оцінки.

 

Нагадаємо, що інформація щодо роботи самого Сервісу автоматичної оцінки розміщена на сайті Асоціації Фахівців Оцінки за посиланням.

 

Разом з тим, слід зауважити, що якщо звіти з оцінки будь-якого нерухомого майна, крім земельних ділянок, можуть рецензуватись працівниками (оцінювачами) Фонду державного майна України, то Звіти з експертної оцінки земельних ділянок можуть рецензуватись експертними радами саморегулівних організацій оцінювачів з експертної грошової оцінки земельних ділянок (ст.22 Закону України «Про оцінку земель») або ж оцінювачами з експертної грошової оцінки земельних ділянок зі стажем практичної роботи не менше двох років.

 

Виходячи з потреб рецензування звітів з оцінки нерухомості, інформація з яких не вноситься автоматично до Єдиної бази звітів, Асоціація Фахівців Оцінки запропонувала Фонду державного майна включити до складу рецензентів оцінювачів – членів Асоціації, які зможуть здійснювати рецензування звітів з оцінки для цілей оподаткування фізичних осіб. Це дасть змогу оперативно та на безоплатній основі здійснювати рецензування звітів, що виконують членами Асоціації Фахівців Оцінки.

 

Підкреслимо, що у випадку необхідності рецензування Фонд державного майна доручає проводити рецензування тій саморегулівній організації оцінювачів, членом якої (оцінювачем) було проведено оцінку майна і складання звіту.

 

Для надання додаткових роз’яснень і консультацій з питань проведення оцінки можна звертатися до Асоціації за телефонами головного офісу або писати на електронну пошту Этот e-mail адрес защищен от спам-ботов, для его просмотра у Вас должен быть включен Javascript .